18.12.12

Αξιοποίηση χρόνου σε μετακινήσεις και ταξίδια


αξιοποίηση χρόνου σε μετακινήσεις, ταξίδιαΣυμβαίνει συχνά ο τόπος διαμονής μας να βρίσκεται μακριά από τη δουλειά μας, τη σχολή, οποιαδήποτε άλλη τοποθεσία επισκεπτόμαστε συχνά, ή από κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.  Ίσως ακόμη να χρειάζεται να ταξιδεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χρόνος που δαπανούμε κατά τις μετακινήσεις καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της μέρας. Έτσι, αισθανόμαστε ότι ξοδεύουμε χρόνο άσκοπα ενώ θα μπορούσαμε να δραστηριοποιηθούμε, κάνοντας κάτι πιο εποικοδομητικό.

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο αυτό όσο πιο εποικοδομητικά γίνεται, καταπολεμώντας τη βαρεμάρα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι κατά τις μετακινήσεις χρησιμοποιούμε κάποιο μέσο μεταφοράς, που δεν οδηγούμε εμείς, πχ. λεωφορείο, τραμ, τρένο, μετρό, αεροπλάνο. Στην αξιοποίηση του χρόνου σε τέτοιες περιπτώσεις έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό και η τεχνολογία.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, είτε κανονικό, είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Για να διαβάσουμε βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή θα πρέπει να διαθέτουμε ένα tablet pc, netbook ή e-book reader, σε μέγεθος τέτοιο ώστε να είναι αρκετά μικρό για να χωράει σε τσάντες και να μεταφέρεται εύκολα, αλλά και αρκετά μεγάλο για να διαβάζουμε με ευκολία (Ίσως η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι το tablet pc, καθώς συνδυάζει τις πολλαπλές χρήσεις και το μικρό μέγεθος). Αυτή η λύση βέβαια προϋποθέτει ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα ναυτίας κατά τη διάρκεια διαβάσματος σε μέσο μεταφοράς που κινείται.

Επίσης, υπάρχουν αρκετές android εφαρμογές, που υποστηρίζονται από android κινητά και υπολογιστές (tablet pc, netbook), οι οποίες θα μπορούσαν να συντελέσουν στην αξιοποίηση του χρόνου κατά τη διάρκεια μετακινήσεων και ταξιδιών. Μερικές από αυτές είναι : 
  • εφαρμογές με τις οποίες μαθαίνεις εύκολα τα βασικά μιας ξένης γλώσσας (κυρίως ακούγοντας λέξεις και αντιστοιχίζοντας τις με εικόνες). 
  • διάφορα παιχνίδια, που παράλληλα οξύνουν διάφορες δεξιότητες (π.χ. λογική σκέψη, συγκέντρωση κτλ.).
  • εφαρμογές με ήχους για διαλογισμό και χαλάρωση από το stress της ημέρας.
  • η εφαρμογή instapaper, που επιτρέπει την ανάγνωση αποθηκευμένων ιστοσελίδων offline, ενώ δημιουργεί layout φιλικό για ανάγνωση.

Τέλος, μια κλασική επιλογή είναι να ακούσουμε μουσική από το ραδιόφωνο του κινητού μας ή από λίστα με επιλεγμένα αποθηκευμένα κομμάτια, αν αυτό είναι κάτι που μας ευχαριστεί.

Παρακάτω υπάρχουν φωτογραφίες από τα ηλεκτρονικά μέσα που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τον κενό χρόνο σε μέσα μεταφοράς:


Tablet PC

tablet pc

         Netbook                                                 e-book reader
e-book readernetbook
Android κινητό τηλέφωνο
android κινητό τηλέφωνο

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More