31.12.12

Ταξινόμηση ιστοσελίδων που μας ενδιαφέρουν στα αγαπημένα

ταξινόμηση ιστοσελίδων στα αγαπημένα
Ένας απλός και εύκολος τρόπος να αποθηκεύουμε ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν και να τις ταξινομούμε σε φακέλους είναι η προσθήκη των σελίδων στα αγαπημένα. Σε όλους τους browser (chrome, internet explorer, firefox..) υπάρχει η λεγόμενη "μπάρα των σελιδοδεικτών", στην οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε ιστοσελίδες και να τις οργανώσουμε σε φακέλους με κατάλληλα ονόματα. H μπάρα σελιδοδεικτών φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα:


μπάρα αγαπημένων


Για να αποθηκεύσουμε μια σελίδα που μας ενδιαφέρει στα αγαπημένα δεν έχουμε παρά να πατήσουμε στο χαρακτηριστικό αστεράκι στον browser, και να επιλέξουμε με την ένδειξη add to favourites (ανάλογα με τον browser μπορεί να είναι λίγο διαφορετική).

Μας δίνεται επίσης η επιλογή αντί να καταχωρήσουμε την ιστοσελίδα απευθείας στη γραμμή σελιδοδεικτών, να δημιουργήσουμε ένα φάκελο στη γραμμή σελιδοδεικτών και να την αποθηκεύσουμε σ' αυτόν. Στον internet explorer αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή "organize favourites" και στη συνέχεια "new folder". 


ταξινόμηση ιστοσελίδων στα αγαπημένα

Έτσι μπορούμε πολύ εύκολα να ταξινομήσουμε τις ιστοσελίδες που μας ενδιαφέρουν σε κατηγορίες και να ανατρέχουμε σε αυτές κάθε φορά που μας χρειάζεται. 

Μας δίνονται επίσης οι επιλογές να αλλάξουμε τη σειρά των φακέλων, ώστε να εμφανίζονται πρώτα αυτοί που μας ενδιαφέρουν περισσότερο, και ακόμα να καταργήσουμε καταχωρήσεις ή φακέλους που δεν μας χρειάζονται πλέον. Έτσι διατηρούμε τον υπολογιστή και τα περιεχόμενά του σε απόλυτη τάξη και διαχειριζόμαστε το χρόνο μας καλύτερα, αποφεύγοντας τη σπατάλη επιπλέον χρόνου στο ψάξιμο των ιστοσελίδων.

Μια άλλη χρήσιμη λειτουργία των σελιδοδεικτών είναι ότι μπορούν να αποθηκευτούν ως αρχείο HTML σε οποιοδήποτε σημείο του υπολογιστή και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε κάποιον άλλο υπολογιστή ή σε κάποιον άλλο browser. Έτσι, δεν χρειάζεται να αποθηκεύουμε ξανά όλες τις ιστοσελίδες μία μία από την αρχή, σε περίπτωση αλλαγής browser ή υπολογιστή. Αυτή η δυνατότητα δίνεται με την επιλογή Favourites -> Import and export στον internet explorer και με την επιλογή "Προσαρμογή και έλεγχος Google Chrome" -> Σελιδοδείκτες -> Διαχείριση σελιδοδεικτών -> Οργάνωση -> Εξαγωγή σελιδοδεικτών σε αρχείο HTML στον Chrome.


Εμφάνιση - απόκρυψη γραμμής σελιδοδεικτών

Αν θέλουμε να μην εμφανίζεται η μπάρα των σελιδοδεικτών στον Chrome επιλέγουμε το "Προσαρμογή και έλεγχος Google Chrome" (3 γραμμούλες πάνω δεξιά) -> Σελιδοδείκτες και στη συνέχεια ξετσεκάρουμε το "εμφάνιση γραμμής σελιδοδεικτών", όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

εμφάνιση - απόκρυψη μπάρας σελιδοδεικτών, Chrome

Για να μην εμφανίζεται η μπάρα των σελιδοδεικτών στον Internet explorer επιλέγουμε Tools -> Toolbars και στη συνέχεια ξετσεκάρουμε την επιλογή Favorites Bar, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

εμφάνιση - απόκρυψη μπάρας σελιδοδεικτών, Internet explorer


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η γραμμή των αγαπημένων δεν μας εξυπηρετεί σε περιπτώσεις που θέλουμε απλώς να αποθηκεύσουμε μια σελίδα για να τη διαβάσουμε αργότερα. Κι αυτό γιατί το να σβήνουμε έναν έναν τους σελιδοδείκτες είναι εξαιρετικά χρονοβόρο. Το πρόβλημα αυτό λύνει η εφαρμογή Instapaper.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More